Porada dnia

ECOCERT jest organizacją certyfikującą, założoną we Francji w 1991 roku. Prowadzi inspekcje w ponad 80 krajach, co czyni ją jedną z największych organizacji ekologicznych certyfikujących na świecie.

Rokitnik - siła i cud natury

Oceń: 
0
Brak głosów

Narody Syberii i Tybetu znają od tysiącleci lecznicze i odmładzające właściwości rokitnika. Światowy przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny odkrywa dziś ponownie zalety tej rośliny.  Dlaczego? Ponieważ to roślina wyjątkowa i o fenomenalnych właściwościach.

Rokitnik zawiera w sobie bowiem ponad 190 aktywnych biologicznie składników, a naukowcy i lekarze potwierdzają, że rokitnik jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie.

Rokitnik pospolity (Hippophae rhamnoides) należy do rodziny oliwnikowatych (Eleagnaceae). Jego łacińska nazwa pochodzi od greckich słów: hippis - koń i phaos - błyszczący. Starożytni dodawali bowiem liście rokitnika do paszy dla koni, by ich sierść była gęsta i lśniąca. W naturalnych warunkach krzew rośnie w chłodniejszych rejonach Europy, np. nad Bałtykiem, gdzie tworzy gęste zarośla na wybrzeżach klifowych i wydmach nadmorskich, a także na Syberii, w północnych Chinach, Nepalu, Indiach, północnym Pakistanie i Afganistanie. W Polsce jest gatunkiem prawnie chronionym.

rokitnik

Rokitnik jest jedną z tych rzadkich roślin, których liście i owoce zawierają praktycznie wszystkie występujące w naturze witaminy – jego owoce mają w sobie sok z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie oraz olej z witaminami rozpuszczalnymi tylko w tłuszczach. Dba o to, by podstawą naszego piękna było zdrowie dane przez naturę – bo poprawia odporność, odbudowuje komórki, opóźnia starzenie, przywraca energię i zmniejsza ryzyko chorób. Składa się z samych bezcennych naturalnych wartości!

Pomarańczowe lub żółte, soczyste i aromatyczne jagody rokitnika wielkości 6-10 mm są gęsto rozmieszczone wokół pędów, dlatego w Rosji roślina nazywana jest oblepichą, a także - syberyjskim ananasem, ze względu na ich ananasowy posmak. Owoce trudno zrywać, bo krzewy są cierniste, a jagody mocno trzymają się gałązek. Na Syberii zbiera się je dopiero po nastaniu mrozów, bo wtedy łatwo odchodzą.  Z jednego krzewu pozyskamy, zależnie od odmiany i wieku rośliny, od 4-5 do 15-20 kg owoców. Ważne, by zbierać je w pełni dojrzałe, bo zawierają wtedy najwięcej substancji biologicznie aktywnych.

Miano "złota Syberii" rokitnik zawdzięcza nie tyle barwie jagód, co wielkiej wartości leczniczej i odżywczej, cennej szczególnie w trudnych warunkach klimatycznych. Właściwości medyczne owoców, liści i kory rośliny znane są od starożytności. 

Owoce rokitnika zaliczane są do najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, minerały i polifenole oraz jako nieliczne w świecie roślin zawierają w miąższu od 8 do 12% oleju.
Owoce odmiany rokitnika zwyczajnego są cenione zarówno w kuchni, medycynie, jak i w kosmetyce. Najważniejszym produktem otrzymywanym z rokitnika jest olej rokitnikowy.

Należy zwrócić uwagę, że olej z rokitnika może być pozyskiwany tradycyjnie z drobnych nasion lub z pulpy owocowej, także bogatej w tłuszcze. Oba rodzaje olejów, z nasion lub owoców, znacznie różnią się miedzy sobą zarówno wyglądem, jak i właściwościami.

Najcenniejszym pod względem efektywności działania na skórę i jednocześnie najdroższym jest oferowany olej otrzymywany z czystej pulpy owocowej. Rokitnik znalazł zastosowanie nie tylko w kosmetyce ale i również w medycynie - jako środek o szerokim zastosowaniu leczniczym.

Olej z rokitnika ma niesamowite właściwości lecznicze

  • współdziała przy zapobieganiu degeneracji komórek
  • pomaga osłabić toksyczny wpływ lekarstw i promieniowania rentgenowskiego na organizm
  • wspomaga leczenie infekcji błon śluzowych i przewodu pokarmowego
  • działa korzystnie przy chorobie wrzodowej
  • uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów


A wszystko to zawdzięcza dużej ilości flawonoidów(kwercetyna i rutyna) oraz karotenoidów (głównie B-karoten).

Związki te wykazują właściwości:

  • przeciwzapalne
  • antybakteryjne
  • antywirusowe, szczególnie w przypadku infekcji błon śluzowych
  • jednocześnie zapobiegają utlenianiu się cholesterolu (utleniony cholesterol staje się gęsty i zatyka tętnice), wzmacniają ścianki małych naczyń krwionośnych.
  • ograniczają zakrzepy krwi w naczyniach
  • wspomagają leczenie wrzodów
  • wiążą toksyczne pierwiastki i pobudzają organizm do ich wydalania
  • jako silne antyoksydanty, zatrzymują patologiczny wzrost tkanek.


Dzięki temu pomagają uniknąć chorób nowotworowych. We wszystkich tych procesach flawonoidy i karotenoidy wspomagane są przez niezbędne witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i pektyny. W oleju z rokitnika występują witaminy C, E, K i z grupy B (B1, B2, B6).

Witamina C, oprócz tego, że współdziała w procesach antynowotworowych, to również zwiększa odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran.

Witamina E odmładza i pielęgnuje dodatkowo działa jako wymiatacz wolnych rodników, powodując spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Nie na darmo nazywa się ja ” witaminą młodości”.
 

rokitnik

Zastosowanie w kosmetyce

Wyciągi z rokitnika stosowane są w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi stany zapalne). Wchodzą w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się. Ze względu na dużą zawartość witaminy C flawonów i flawonoidów w owocach, rokitnik jest cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów, do opalania się jako naturalny bloker promieni UVA i UVB. Dodatkowo nadaje skórze piękny słoneczny koloryt.

Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji włosów, w preparatach przeciwdziałających ich wypadaniu oraz w produktach przeciwłupieżowych, wzmacnia cebulki włosów oraz przywraca skórze głowy jej zdrowy stan.

Zawarty w balsamach do ciała nawilża skórę, odżywia ją oraz zapobiega pojawianiu się rozstępów. Olej z rokitnika wspomaga leczenie blizn pourazowych i potrądzikowych, egzem oraz stanów alergicznych skóry.

Olej z rokitnika przenika głęboko do uszkodzonej lub starzejącej się skóry, przywraca jej zdrowie i prężność. Ten kwas tłuszczowy bardzo dobrze odżywia skórę również wtedy, gdy jest podawany doustnie.

Jednym słowem – sprawia, że promieniejemy pięknem i zdrowiem!

A co możemy zrobić, żeby wykorzystać wyjątkowe właściwości tej rośliny? Pijmy sok z rokitnika w proporcji 1:4 z wodą lub innym sokiem – np. jabłkowym lub pomarańczowym – jest doskonały do wzmocnienia naszej odporności, szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym, podczas epidemii grypy i innych infekcji. Oprócz tego z rokitnika możemy przyrządzać koktajle, sałatki, zupy, desery oraz przetwory: dżemy, konfitury, soki, nalewki! Po przepisy zapraszamy tutaj

 

Rita Strazinska - BIO2YOU

Założycielka BIO2YOU, Rita Strazinska uwielbia energetyzujące koktajle z soku rokitnikowego.

BIO2YOU – marka organicznych kosmetyków z rokitnikiem nie bez przyczyny właśnie na tej roślinie oparła formuły swoich produktów. Właściwości i wielopłaszczyznowe działanie rokitnika są wyjątkowe, a połączenie rokitnika z innymi, najnowocześniejszymi obecnie stosowanymi w kosmetyce składnikami, działa synergicznie i oferuje najwyższy poziom efektów pielęgnacji naszej skóry. Rozwiązania te nie są obecnie dostępne w takiej formie i konfiguracji jak w marce BIO2YOU.

 

http://www.youtube.com/channel/UCbFNP4fzg4H18bG634IGSsA

Dodaj komentarz

Wysyłając dane z tego formularza akceptujesz politykę prywatności Mollom.