Porada dnia

Najważniejsze ogólne kryteria certyfikacji kosmetyków naturalnych i organicznych:
Zakaz lub wysokie ograniczenie stosowania syntetycznych konserwantów do ścisłej listy składników dopuszczonych przez instytucje certyfikujące (tzw. pseudo-naturalne, łagodne konserwanty syntetycznego pochodzenia, jeśli nie istnieje ich naturalny odpowiednik, bez negatywnego wpływu na organizm ludzki) – zezwala się ich zawartość w max. 5% składu kosmetyku

Składniki

Tablica składników

Oceń: 
0
Brak głosów
Składnik CTFA/INCI Źródło Funkcja

Olej z dzikiej róży Rosa Canina

Oceń: 
0
Brak głosów
Cedrynek Olej z dzikiej róży Rosa Canina

Olej ten otrzymuje się poprzez wyciskanie na zimno owoców dzikiej róży Rosa Canina. Olej z owoców róży jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Posiada naturalne właściwości antyoksydacyjne i lekko ściągające. Olej ten wykazuje poprawę elastyczności skóry, ułatwia regenerację komórek, zwalnia procesy starzenia skóry. Zmniejsza ilość powstających zmarszczek, zmniejsza zbliznowacenia.

Olej z miodli indyjskiej

Oceń: 
5
Average: 5 (1 vote)
Cedrynek Olej z miodli indyjskiej

Olej ten otrzymuje się poprzez wyciskanie na zimno nasion drzewa miodli indyjskiej Azadirachta Indica. Neem (Miodla indyjska), w sanskryptach ajurwedyjskich jest nazywane sarva nivarini, czyli „lekarstwo na wszystkie choroby”. Jej zastosowanie w kosmetyce oparte jest na właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i regenerujących. Olej Neem jest stosowany w mydłach, szamponach, pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej. Preparaty zawierające olej stosowane są w pielęgnacji skóry i włosów. Stosowany także w przy kruchych paznokciach.

Sól z Morza Martwego

Oceń: 
5
Average: 5 (1 vote)

Sól z Morza Martwego jest produktem naturalnym o właściwościach leczniczo-pielęgnacyjnych. Występuje w niej wysoka koncentracja związków krzemu, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, jodu, fluoru, bromu, wapnia, sodu, glinu, bromu i wielu innych, które mają istotne znaczenie dla procesów życiowych organizmu, wzmacniając i regenerując skórę Poprawia cyrkulację krwi, przyspiesza przemianę materii oraz głęboko odżywia. Skutecznie łagodzi bóle reumatyczne i artretyczne, bóle pourazowe, napięcie mięśni.

Guma ksantanowa

Oceń: 
5
Average: 5 (1 vote)

Guma ksantanowa - wielocukier pochodzenia mikrobiologicznego. Otrzymuje się ją w wyniku fermentacji cukrów przez bakterie Xanthomonas campestris. Po fermentacji powstaje substancja koloidalna zbudowana z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów: octowego i pirogronowego. Po oczyszczeniu ksantan jest suszony i mielony. Guma ksantanowa tworzy roztwory, których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH, temperatury i dodatku soli, oraz czynników mechanicznych-mieszania. Jest też odporna na kwaśne środowisko.

Strony

Subskrybuj RSS - Składniki